Czy jest takie danie, które bez wątpienia uwielbiają wszyscy? Tak i jest to pizza. Przysmak włoskiej kuchni, znany na każdej szerokości geograficznej. Prostota w przeróżnych kombinacjach, która zależnie od miejsca smakuje inaczej. Ogólnie kuchnia włoska jest chyba najsmaczniejszą kuchnią świata. Mieszkańcy Włoch doskonale nauczyli się łączyć nie drogie i świeże produkty, które wspólnie smakują jak niebo w ustach. Gorąca Italia przyniosła nam nie tylko wypiekane w piecu okrągłe placki, ale również spaghetti, risotto, czy bruschetty. Po prostu dobre i błyskawiczne w ugotowaniu posiłki, które łączą bliskich przy jednym stole. Taka też jest filozofia gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.

Włosi nie tylko uwielbiają gotować. Uwielbiają spędzać czas z bliskim, rozmawiając i radując się w towarzystwie pysznego jedzenia, które bazuje na regionalnych i naturalnych produktach. Pomidory, bazylia, parmezan – to wszystko jest tam na każdym rogu i za niewielkie pieniądze. Warzywa i przyprawy dojrzewające w letnim słońcu południa smakują cudownie. Nie dziwi zatem fakt że znalazły się w podstawowym menu każdego mieszkańca Włoch. A skąd właściwie pochodzi się kuchnia włoska i jak została odkryta pizza? Odpowiedź na pewno Cię zaszokuje. Poznaj zatem informacje o pochodzeniu pizzy i o najpopularniejszych daniach kuchni Włoch. Uważaj, bo może zechce Ci się skosztować któregoś z nich.

Kuchnia włoska, czyli jaka?

Powinno się zacząć od tego, że kuchnia Włoch jest nierozerwalnie związana z tradycją konkretnego obszaru. Włosi bardzo pielęgnują swoją tradycję, nie dopuszczają żadnych ustępstw i podczas tworzenia ulubionych posiłków stosują się do receptur przekazywanych przez lata kolejnym pokoleniom. To właśnie dzięki tradycji, zdolności dobierania dostępnych składników i używaniu doskonałej jakości (najczęściej świeżych) wyrobów kuchnia ta zdobyła niezwykłą popularność i międzynarodowe uznanie. W kuchni włoskiej nie stosuje się półśrodków – wszystko produkowane jest ręcznie, wedle szczegółowo określonej receptury. Gotowanie „z uczuciem” sprawia, ze wszystko pachnie i smakuje rewelacyjnie. Co jeszcze powinno się wymienić jako plus kuchni włoskiej? Niewątpliwie jej dostępność. Kuchnia ta jest niezwykle niedroga, a wszystko przez to, że wiele klasycznych potraw wywodzi się z ubogich obszarów. Niegdyś ubodzy obywatele Włoch korzystali z produktów, które mogli bez problemu dostać. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to można było kupić za niewielkie pieniądze, lub wytwarzane było indywidualnie. Jednak obok samego przygotowywania, najważniejsze jest (co kultywuje się w dzisiejszych czasach) zajadanie dań w sporym gronie rodziny. Włosi słusznie powtarzają, że wspólna konsumpcja ma zbliżać ludzi. Nie ważny jest cena dania, ale sam czas, który spędza się z rodziną, przy jego konsumowaniu. Nic nie jest ważniejsze od tego.

Skąd pochodzi prawdziwa pizza?

Czego w pizzy można nie lubić? Chrupiącego spodu. Rosnących w słońcu pomidorów. Topiącej się w ustach mozzarelli, czy pachnącej bazylii? To fundamentalne składniki tradycyjnej pizzy. Danie to przeżyło wiele transformacji. W każdym miejscu smakuje inaczej. A jak to się wszystko zainicjowało? Posiłki zbliżone do pizzy znane były już w dawnym Rzymie i co ciekawe były idealnym środkiem. płatności. Pizza znaczącą popularność zyskała dopiero w 18 stulecia, gdy to zaczęły powstawać placówki zwane pizzeriami. Wzbudziły one zainteresowanie władcę Ferdynanda II Burbona, który wyruszył w podróż podróż do Neapolu, by spróbować podawanych tam posiłków. 100 lat później, w 1889 kuchmistrz Raffaelo Esposito stworzył dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy. Ostatnia była nowalijką, ponieważ kucharz dodał do niej magiczny składnik – ser mozzarella. Królowa pokochała ten smak i od tamtego momentu pizza ta jest znana jako „margerita” od imienia Małgorzata. Dalej pizza dotarła do USA, gdzie została na dobre rozsławiona przez włoskich pracowników docierających do Ameryki po tragediach Drugiej Wojny Światowej. W ten sposób pizza stała się ukochaną potrawą wszystkich nacji – od Australijczyków po Jamajczyków.

Jakie dania ma do zaoferowania kuchnia włoska?

Pizzerie otwierają się w każdym mieście, niezależnie od miejsca na Ziemi. Dowodzi to niezwykła popularność kuchni Włoch. Pizza nie jest przecież ostatnią popularną potrawą tej strony globu. Włochy podarowały też nam takie dania jak risotto blanco, spaghetti bolognese , lasagne czy słodkie tiramisu. Kuchnia włoska przeważnie opiera się na prostych produktach. Na południu kraju gotuje się potrawy mączne, a na północy dania z ryżu i kasz. Na południu przeważnie konsumowana jest oliwa, a na północy masło. Pamiętajmy również, że prócz standardowych dań, Włosi są w stanie nam zaoferować oryginalne wyroby, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, mascarpone, szlachetne oliwy, czy wyborne wino marsala. Jak można nie kochać kuchni tej części świata?

Chciałbyś spróbować prawdziwej włoskiej pizzy w Toruniu? Poszukujesz pizzerii, która podaje włoskie dania wedle tajemnej receptury. Przygotuj się na głębokie doznania smakowe i przyjdź do naszej pizzerii: pizza Toruń dowóz gratis

Strona używa cookies
Ok