Precyzyjne zamykanie produktów tylko z zakręcarkami Zalkin

zakręcarki maszyny pakujące linie pakujące

zakręcarki maszyny pakujące linie pakujące

Niezawodne zakręcarki dla zwykłych i wymagających produktów

W sektorze żywieniowym niezwykle ważne jest precyzyjne zamykanie opakowań. Głównie – produkt absolutnie nie spływa z opakowania, przykładowo podczas wysyłki do hurtowni. Po drugie – dużo dłużej utrzymuje przyciągający smak i zapach, co dla Klientów jest praktycznie, najistotniejsze, gdy „penetrują” regały z zatrzęsieniem produktów (często kilkunastu innych marek). Oraz po trzecie – mamy szansę go dokładnie dozować tak, żeby mówiąc w skrócie nie było go ani za wiele ani zbyt mało. Innymi słowy zakręcarki, gdyż takim sformułowaniem tytułuje się urządzenia zakręcające, na przykład słoiki i butelki, powinny spełnić bardzo dużo przeróżnych kryteriów, aby były zatwierdzone do masowego generowania produktów. W ostatnich czasach jeszcze bardziej wyeksponowano pakowanie przetworów wyjątkowo delikatnych, m. in. jogurtów i wykreowano maszyny Ultra Clean i aseptyczne. Ich zadaniem jest staranne zamykanie butelek szklanych z jednodniowymi nektarami, produktami mlecznymi i wodą mineralną.

Jeżeli chodzi o maszyny zakręcające produkty w różnych opakowaniach, to możemy wyszczególnić:

Zakręcarkę butelek – w takim przypadku mamy sposobność wybrać zakręcarkę kręcącą się wokół osi centralnej, liniową, z samodzielną głowicą lub wieżę zamykającą. Takiego typu zakrętarki zdają egzamin nie tylko w sektorze żywieniowym, lecz też sektorze drogeryjnym, alkoholowym i farmakologicznym.

Zakręcarkę słoików – tutaj głowica zakręcarki jest znakomicie dobrana na potrzeby konwencjonalnych pokrywek słoików. Na wstępie maszyna redukuje naddatek powietrza, zaś w następnej kolejności zakręca je na zasadzie twist-off.

Zakręcarkę do metalowych konserw – zdają egzamin przy zakręcaniu opływowych puszek, jakie zostały wytworzone, m. in. z cynku.

Jeżeli pragniemy dopasować konkretną głowicę, wtedy trzeba brać pod rozwagę w głównej mierze materiał, z którego zrobione jest opakowanie. W takim przypadku wyrób będzie w optymalnej ilości umieszczony w szklanej butelce bądź metalowej puszce. Zakręcarki bezobsługowe posiadają niesamowicie odporną budowę, jaka daje ludziom bezpieczeństwo. Nieczęsto ulegają usterkom, jeśli są prawidłowo użytkowane oraz czyszczone. Zamykarki to urządzenia, których budowa bezustannie się zmienia, gdyż na każdym kroku wdrażane są bardziej nowatorskie pojemniki o rozmiarach innych niżeli dotychczasowe.

Podział zakręcarek ze względu na wariant

Mówiąc w skrócie zakręcarki możemy poklasyfikować na te z pojedynczą głowicą, wielogłowicowe, zakręcarki frontowe oraz maszyny dostosowane pojemników o malutkich i średnich pojemnościach. Jednogłowicowe powinniśmy natomiast zróżnicować na automatyczne (same ściągają przykrywkę) i w połowie zmechanizowane (wieczko należy zaaplikować ręcznie). Zakrętarki wielogłowicowe, m. in. kręcące się wokół centralnej osi, posiadają od 3 do 24 głowic oraz są w stanie funkcjonować na liniach fabrycznych o bardzo dużej produktywności, ze zbiornikami szczególnie czułymi oraz w takiej sytuacji, gdy w butelce lub puszce towar dotyka górnych brzegów opakowania. Ostatni rodzaj jest poświęcany raczej dla przemysłu aptecznego oraz chemicznego (na potrzeby zamykania nierzadko nadzwyczaj małych dawek towaru). W przypadku urządzeń linearnych zakręcanie ma miejsce skokowo – kilka albo kilkanaście głowic łącznie zamyka opakowania z towarem. Kapslownice znakomicie sprawdzą się do zamykania wody mineralnej w szklanych butelkach oraz wina. Zdecydowanie zamykarki są ogromnie istotnym składnikiem na linii fabrycznej, pomimo że nie potrzebują w sumie jakiegokolwiek dozoru. Dzięki zakręcarkom wysokiej jakości zauważalnie poprawia się ekonomiczność produkcji. Zamykarki można zaprojektować „od zera” (biorąc pod uwagę, m. in. wyrób do jakiego ma być dopasowana oraz liczbę zamykanych opakowań w czasie jednej godziny).

Pozostałe urządzenia wykorzystywane w procesie masowego wytwarzania towarów

Do następnych maszyn, przy użyciu których tworzone są całościowe linie przerobowe, możemy zaklasyfikować: aplikatory etykiet, urządzenia do nalewania produktu, dozownice i napełniarki, urządzenia do kontroli jakości, maszyny do pakowania i wypakowywania, rozdzielniki i kartoniarki. Wszystkie wyliczone urządzenia mamy szansę uzbroić w dodatkowe możliwości, np. w aplikatory krawatek. Wzorcowy przebieg masowej produkcji prezentuje się następująco: poddane wcześniej sterylizacji pojemniki docierają na linię produkcyjną, są liczone oraz stawiane pod odpowiednim kątem. Nalewarki napełniają wystawione pojemniki przetworem, zaś kapslownice pokrywają szyjki odpowiednimi wieczkami. Potem szczelnie zamknięte artykuły trafiają, m. in. do robotów pakujących. W każdej dziedzinie tok wytwarzania będzie prezentował się odrobinę inaczej, gdyż jest on uzależniony od rodzaju towaru. Z tego względu do artykułów drogeryjnych są dedykowane inne rodzaje urządzeń, a do uzyskiwania wódki oraz kolejnych napojów wyskokowych – inne.

Jeżeli zaintrygował Cię powyższy temat, kliknij w odsyłacz obok – Zakręcarka – a niewykluczone, że wynajdziesz to, czego właśnie poszukujesz.

Strona używa cookies
Ok